Artikelns innehåll
Solen lyser och du får ström i eluttagen – så långt är alla med. Men hur fungerar solceller egentligen? Här förklarar vi hur det går till när solens ljus förvandlas till el som du kan använda hemma.
Så här fungerar solceller
Så här fungerar det när solceller blir till el som du kan använda, från montering till att du stoppar kontakten i eluttaget.
1. Solcellerna monteras
Solcellerna monteras på ett lämpligt ställe, vanligtvis på taket eller på en ställning på marken. När man kopplar ihop flera cellerna tillsammans så kallas det för solpanel. Om du har möjlighet är det bästa att placera solpanelerna i sydligt läge lutade neråt.
Vi på Lundqvist El hjälper dig gärna med var på ditt hus eller trädgård som passar bäst för installation av solceller.
2. Solljuset träffar solcellen
Solceller är gjorda av ”halvledare”, alltså i ett material som leder ström. När solljuset träffar ytan skapas en spänning mellan fram- och baksidan på solcellen. Energin från solen har alltså blivit till elektricitet.
3. Strömmen omvandlas och skickas till din elcentral
Med hjälp av en så kallad växelriktare som installerats i ditt hus omvandlas strömmen från likström till växelström med 230V. Strömmen som uppstod i solpanelen har alltså blivit vanlig elektricitet som skickas till din elcentral hemma.
4. Du får ström i eluttagen
Och precis som vilken elektricitet som helst så går strömmen från din elcentral ut i dina eluttag, och plötsligt kan du kan använda dina elektriska apparater och värma upp ditt hem med hjälp av solens energi.
5. Du får betalt för din överskottsel
Om dina solpaneler producerar mer el än du använder, så går överskottet ut i elnätet. Du kan då skaffa elhandelsavtal, och faktiskt tjäna pengar på dina solceller och el. Du kan också lagra din överskottsel till dagar då solpanelerna inte producerar tillräckligt med ström.
Fungerar solceller i Sverige?
Många tror att det inte är någon idé att skaffa solceller i Sverige, med många molniga dagar och periodvis lite dagsljus. Men det är faktiskt så att solen inte ens behöver skina för att panelerna ska börja producera ström – det räcker med att det är ljust ute! Eftersom värme utomhus kan leda till energiläckage så kan faktiskt en ljus men sval dag vara perfekt för att maximera effekten, inte en het dag med gassande sol.
Hur fungerar solceller på vintern?
Det är också lätt att tro att solpaneler inte funkar på vintern, eftersom vinterhalvåret bjuder på så många timmar av mörker. Det kan dock vägas upp av att den vita snön hjälper till att reflektera extra mycket ljus under dagtid, och cellernas effektivitet brukar inte påverkas av exempelvis is och regn.
Skulle dina solpaneler inte producera tillräckligt mycket el vintertid, så kan det som sagt vägas upp av all el du producerar och kan spara under den ljusa sommaren – och de extra pengarna som du kan tjäna då!
Vi hjälper dig även med larminstallationer, värmeinstallationer, installation av belysning samt installation av telefoni och data och installation av laddstolpar.