Som du säkert redan vet så är el och vatten ingen bra kombination. Men vi vill ju ändå kunna tända lampan, tvätta våra kläder och använda rakapparaten i badrummet, trots att det är ett rum fyllt av vatten och fukt. Därför finns tydliga regler för vad som gäller för eluttag i badrum och de elektriska apparater du använder där.

För eluttag i badrum krävs en behörig elektriker

Tidigare var det faktiskt förbjudet att installera eluttag i badrum, vilket förklarar varför en del relativt moderna bostäder saknar eluttag just i badrummet. Numera är det tillåtet att installera eluttag i badrummet, men det kommer med en hel del regler som måste följas.

Förs och främst är det viktigt att alla elinstallationer i badrummet utförs av en professionell, behörig elektriker. I även resterande rum i huset finns många olika slags elinstallationer som du inte får utföra själv, men just i badrum är det extra viktigt att låta en behörig elektriker hantera all el. Detta beror såklart på den stora fara som el i kombination med vatten kan orsaka, och i ett badrum finns både vatten och fukt i mängder.

Eluttag i badrum får också bara ha uppemot 230 volt, och självklart behöver de vara skyddsjordade och skyddas av en jordfelsbrytare. Det gäller alla eluttag i badrummet, oavsett var i rummet de är installerade.

Badrummet delas in i olika våtzoner

När det kommer till elanvändning och eluttag i badrum så är reglerna faktiskt olika beroende på vilken del av rummet det handlar om. Dessa regler har tagits fram av Golvbranschens våtrumskontroll (GVK) och handlar om att badrummet delas in i olika våtzoner.

Våtzon 1 är alla ytor i duschen/badkar samt 1 meter utanför. Dessutom klassas hela badrumsgolvet som våtzon 1. Om en yttervägg ingår i zon 1 så klassas hela denna vägg som samma zon, det vill säga zon 1.

I våtzon 1 får du aldrig placera ett eluttag, och det är därför eluttag i badrum sitter högt upp och långt bort från duschutrymmet. Om du har en dusch eller badkar med olika elektriska funktioner så måste dessa ha fast ansluten el, det vill säga vara förslutna till el-dosor med högt fuktskydd. Dessutom måste duschen/badkaret vara CE-märkt, och funktionerna måste installeras av en auktoriserad elektriker. Du får inte heller ha en elektrisk utrustning såsom en tvättmaskin stående inom våtzon 1.

Våtzon 2 är väggytor minst 1 meter utanför badkar/dusch. Här får en behörig elektriker installera eluttag men de måste vara försedda med ett godkänt, vattentätt skikt. Alla apparater som används i dessa eluttag måste vara godkända att användas i badrum och ha rätt så kallad IP-klass. Ju fuktigare miljö apparaten utsätts för, desto högre IP-klass krävs.

Om du inte har något eluttag i ditt badrum bör du inte heller använda elektriska apparater med hjälp av förlängningssladd från ett uttag utanför rummet. Dessa uttag är inte anpassade för att användas i badrum vilket gör att de kanske inte klarar fukten. Det är också viktigt att bara använda apparater som är anpassade för att användas i badrumsmiljön. Användningsområdet och IP-klassen bör stå tydligt utmärkt på produkten/förpackningen.

Vi hjälper dig med säker el

El och vatten är alltså en farlig kombination, och därför finns strikta regler för vad som gäller för elinstallationer och eluttag i badrum. Men med sunt förnuft och en korrekt elinstallation ska du såklart kunna använda din tvättmaskin, eltandborste, hårfön och belysning på ett säkert sätt.

Våra behöriga elektriker på Lundqvist El har lång erfarenhet av elinstallationer i badrum och vet exakt vilka regler som gäller. Kontakta oss för frågor om våra tjänster eller för en kostnadsfri offertförfrågan!

Vi hjälper dig även med larminstallationervärmeinstallationer och installation av belysning samt installation av telefoni och data.