El kan vara livsfarligt och därför finns det i Sverige speciella regler och krav för hur elinstallationsarbete ska utföras och ännu viktigare av vem de får utföras.

Vem får utföra elinstallationer och elinstallationsarbete?

Till skillnad från vad många tror så måste inte alla som arbetar med elinstallationsarbete yrkesmässigt ha auktorisation som elinstallatör. Kravet som finns är att de som utför elinstallationsarbete professionellt måste ingå i ett företag som i sin tur är den ansvarige för att elinstallationsarbetet utförs korrekt och enligt rådande regler. Det är alltså elinstallationsföretaget som ansvarar för att rätt kompetens finns inom organisationen och säkerställning av den kompetensen. Det främsta kravet som måste uppfyllas av ett elföretag är ett uppsatt egenkontrollprogram för verksamheten.

Ett egenkontrollprogram innebär att företaget själva tar fram åtgärder och rutiner för att säkra att verksamheten bedrivs enligt aktuella regler och krav, det är också egenkontrollprogrammet som styr vilka elarbeten som får utföras av företaget.

Som auktoriserad elinstallatör får man utföra elinstallationsarbete även privat, dock bara inom det område auktoriseringen gäller. Har man ett arbete inom el men inte är auktoriserad elinstallatör så får man inte utföra några elinstallationsarbeten utanför ett företags egenkontrollprogram eller privat.

Finns det några elinstallationer man får göra själv?

Det går inte att undkomma att majoriteten av elinstallationer faktiskt måste utföras av en legitimerad elektriker med rätt kunskap och kompetens.

En del enklare elarbeten kan du som privatperson få göra själv, om du har kunskap kring det du ska utföra det vill säga. Enklare elarbeten innefattar bland annat byte av glödlampa, byte av lamphållare, montering av skarvsladdar, byta trasig proppsäkring och återställning utlöst automatsäkring.

Att tänka på vid hanteringen av el

Gör alltid en riskbedömning av varje hantering av el och gör absolut ingenting som du inte förstår själv. Saker kan lätt gå fel och när det kommer till el och elmaterial kan det handla om livsfara.

Om du inte känner dig trygg eller säker på det du gör välj alltid att ta hjälp av ett elinstallationsföretag för att säkerställa ett lagligt och säkert utfört arbete.

Lundqvist EL är ett elföretag med auktoriserade elektriker inom elinstallationer och ett flertal andra elektrikertjänster. Hos oss kan du tryggt låta någon av våra behöriga elektriker utföra dina elarbeten. Välkommen att kontakta oss vid frågor eller för hjälp av el och elinstallationer.