Artikelns innehåll
Elektricitet har funnit i Sverige sen slutet av 1800-talet. Men det dröjde ganska länge innan elinstallationer var något som förekom i alla svenska hem. Det är faktiskt svårt att veta exakt när el i hemmet blev standarden, eftersom det var först på 1960-talet som insamlingen av statistik kring elförbrukning och förekomsten av elinstallationer i svenskarnas hem påbörjades.
Elektrikern för 100 år sen
För nästan 130 år sedan öppnades det första statsägda elverket i Stockholm. Det blev starten på de elektriskt upplysta butikerna och till slut även hemmen. Ett av de första hemmen som genomgående hade el- och belysningsinstallationer var det som idag är mest känt som Hallwyska Palatset. Greven och Grevinnan von Hallwyl byggde faktiskt sitt nya palats för att kunna installera elektricitet.
Hur var det då med elektrikerna? När elen ökade i popularitet krävdes det ju såklart någon som kunde hjälpa till med att dra och installera elen. Det var dessa personer som la grunden för det yrke som idag kallas Installationselektriker.
Den tidiga elektrikerns utbildning
När elektrikeryrket växte fram för över 100 år sedan fanns det ingen formell utbildning. Det var helt enkelt ett yrke som man lärde sig genom att testa, göra fel och testa igen. Oftast som lärling till en redan etablerad elektriker.
Någon fackmannamässig standard för hur elinstallationer skulle utföras vad det inte att tala om. En fungerande installation var en korrekt installation.
Det är ju ganska enkelt att förstå att det tidiga elektrikeryrket innebar en ganska stor risk för arbetsskador från stötar, eldsvåda och ibland även dödsfall till följd av stora elektriska chockar.
Dagens elektriker
Idag krävs det lite mer för att få kalla sig elektriker. Och det finns ju idag även fler än en typ av elektriker. Det är idag skillnad på en installationselektriker och en industrielektriker. Dagens elektrikeryrke är mer omfattande, med fler specialistområden och kanske viktigast av allt, med tydligare krav och regler på hur elinstallationer ska genomföras. Något som inte bara bidrar till bättre installationer det ger även säkrare elinstallationer.
Att hitta ett hem utan elektricitet kan idag vara en utmaning. Det går nästan helt säkert att säga att det idag finns el och belysning installerat i alla Sveriges hushåll. Fortfarande finns det däremot vissa elinstallationer och dragningar av el som inte lever upp till dagens höga standard. Har du koll på hur elinstallationerna i ditt hem ser ut? Jordfelsbrytare som slår av ofta är ett vanligt tecken på fel i elinstallationen, då kan det vara bra att ta in en elektriker för en felsökning!
Utbildning av dagens elektriker
Elinstallatör är idag ett reglerat yrke. Det betyder att man om man vill bli elinstallatör måste ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket.
För att få denna auktorisation ställs det krav på utbildning och på praktisk erfarenhet. Vanligaste vägen till att bli elektriker är idag genom ett yrkesförberedande gymnasieprogram, via komvux eller via yrkeshögskolor. Det går alltså inte längre att testa sig fram som de gjorde för 100 år sedan.
Elektrikerns historia är lika lång som glödlampans. Och precis som för Edisons revolutionerande uppfinning har det hänt en hel del under åren.
Lundqvist Els historia började 2001 när företaget grundades av Johan Lundqvist Götz. Idag är vi ett härligt gäng med kompetenta och utbildade elinstallatörer som hjälper privatpersoner och företag I Uppsala med omnejd med fackmannamässigt korrekta och säkra elinstallationer av alla dess slag.
Behöver du hjälp med elen? Läs mer om våra tjänster eller kontakta oss direkt.
Vi hjälper dig även med larminstallationer, värmeinstallationer , solcellsinstallationer samt installation av telefoni och data och installation av laddstolpar.